18-03-2009 | Администратор |

Кръстьо Атанасов Попов е роден на 15 август 1892 г. в село Горно Куфалово, Солунско. През 1911 г. завършва с отличие прочутата Солунска гимназия и владеел 5 езика – гръцки, френски, турски, арменски и руски.

През 1912 г. постъпва в Македоно-одринското опълчение и служи като санитар при доктор Димитър Владов, който оказва силно влияние върху по-нататъчна та му съдба.

По-късно следва “право” в Софийския университет, но прекъсва, тъй като заминава на фронта по време на Първата световна война. Към края на войната е ранен и изпратен на лечение в болница в София.

Свързва живота си с 18 годишната Елена Наумова Рочева от град Прилеп, машинописка в Софийското военно комендантство.

Продължава задочно следването си в юридическия факултет и работи като преподавател по френски език в сливнишката гимназия, за да издържа семейството си.

Продава наследения от баща си хан в Солун и със средствата от продажбата построява една от най-хубавите и представителни къщи в Сливница.

На 1 септември 1934 година е избран за кмет на Сливница, с което започват четирите най-плодоносни за развитието на селото години.

През мандата на Кръстьо Попов е било извършено благоустройство, което придало на селото градски вид.

Пустеещите земи пред Военния клуб се превърнали в парк с шадравани и алпинеум.

Била е изградена железопътна спирка Сливница, а до красивите местности на Равни камик е трасиран път с участието на населението.

За връзка между центъра на Сливница и новопостроената спирка е била направена красива пешеходна алея с красиви дървета от двете ѝ страни.

Залесени са голите склонове на Козяк и Равни камик.

Най-значителното дело на Кръстьо Попов е построяването на паметника на загиналите сливничани през войните 1885г., 1912-1913г. и 1915-1918г. в центъра на Сливница. Идеята е възникнала още през 1910 г., но възкръсва след като я поема кметът Попов. Първата копка е направена на 10 ноември 1935 г. във връзка с 50 годишнината от Сливнишката епопея.

Става председател на комитета по изграждане на паметника и назначава екип от специалисти, които да доведат започнатото до успешен край.

Обезпечаването на строителството със средства е извършено за сметка на бюджета на общината, патриотични организации и дарения. Строежът продължава 3 години и е завършен на 11 ноември 1938 г.

Кръстьо Попов е награден с възпоменателни медали на “зелена лента” и на “червена лента” за участието си в Македоно-одринското опълчение и Първата Световна война.

5 коментара и връзки към “Кръстьо Атанасов Попов”

 1. Сандо says:

  интригуваща е рожденната му дата- роден на 15 август 1982

 2. Drago says:

  Моя грешка! От бързане така става. Добре, че има някой, който да го прочете 🙂

 3. Kidon says:

  Дай Боже поне още един такъв кмет да изберем! 🙂


Връзки към тази страница

 1. […] Идея за такъв паметник е имало и по-рано, но е осъществена от Кръстьо Попов. Паметникът е висок […]

 2. […] ген. майор Константин Лукаш, полковник Пагонов, кметът Кръстьо Попов, свещеноиконом Димитър п. Янакиев, учители, ученици, […]

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!