18-03-2009 | Драгомир Ставрев |

Лидия Генова е родена на 16 ноември 1924 година в град Трън. Има икономическо образование. През 1947 година започва работа в читалище “Съзнание”, град Сливница. Подготвя литературни програми, режисира пиеси с ученици и дори сама участва в тях.

Заедно с Елинка Василева (учител по литература) поставят девет пиеси и гостуват в градовете Драгоман, Ихтиман, Златица, Костенец, Копривщица, село Алдомировци, Русия и тогавашна Югославия.

През 1979 година целият състав става лауреат на петия републикански фестивал на художествената самодейност.

С решение на Общински съвет – Сливница, г-жа Лидия Генова е удостоена с орден “Кирил и Методий” – III степен и със званието “Почетен гражданин на община Сливница” за големите си заслуги в областта на изкуството и културата в града ни.

Снимка: coy.hit.bg

3 коментара и връзки към “Лидия Генова”

 1. Ваня says:

  Пишете на кирилица! — Администратор

  Аз бях в нейната трупа в читалището като малка. Беше много хубаво. Това бяха едни от най-хубавите ми години. Радвам се, че са оценили работата й и мога само да съжалявам, че няма кой да продължи дейността й в читалишето!!!

 2. Радостин Ангелов says:

  Леля Лида.
  Това беше нашият режисьор !!!
  Когато бях в девети клас на гимназията 1983г. “Чудесната тройка”,на следващата година нова постановка , след завръщането ми от армията “Обещай ми светло минало” , станахме лауреати на окръжен фестивал ….сега нямам време за това ….жалко…
  Радостин

 3. Да наистина града ни има късмет с такава личност като г-жа Лидия Генова!Когато бях ученичка в Х клас на гимназията,участвах в режисираната от нея постановка със заглавие – “Една калория нежност” от Стефан Данаилов ,моята героиня беше Мария.
  Радостин Ангелов ако не ме лъже паметта ти играеше ролята на строгия ми баща…….ех времето си летииииии:)


Връзки към тази страница

  Коментирай

  Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!