12-07-2010 | Драгомир Ставрев |

Дядо Паун (Пуне) Колев Златков е роден на 14 ноември 1828 година в с. Бракьовци, Годечко. Преселва се 14-годишен и се главява (договаря се за работа) за селски свинар. Плащали му по 1 грош на свиня и за 4-5 години спечелил над 1000 гроша и 10 златни наполеона.  Оженил се за дъщерята на една вдовица, която имала кръчма. Имал отличен търговски нюх и освен напитки започнал да продава и бакалски стоки. Той се смята за основател на търговията с бакалски стоки в Сливница.

За кратък период от време дядо Пуне спечелил няколко хиляди гроша и след като турците напуснали Сливнишко, закупил голям имот – над 1200 дка. Той е един от видните дарители в Сливница. Заедно с Васил Гацев даряват земя за строителството на смесена прогимназия и гимназия. Дядо Пуне дарява още 73 дка ливада и 3,7 дка нива за издръжка на църквата и началното училище. Върху негов имот са построени сградата на общината и градинката пред Военния клуб. Част от имотите си раздал на бедни и безимотни селяни.

Той е бил основният инициатор за започване на строежа на православния храм “Св. св. Кирил и Meтoдий” в Сливница. След освобождението дядо Пуне е училищен и църковен настоятел. Умира на 26 август 1919 година. Погребан е в двора на ПГ по транспорт “Никола Йонков Вапцаров”, гр. Сливница.

4 коментара и връзки към “Дядо Паун (Пуне) Колев Златков”

  1. sa6o says:

    евалата


Връзки към тази страница

  1. […] на дядо Пуне е издигнат в двора на ПГ по транспорт “Никола Йонков […]

  2. […] информация можете да прочетете от статията Дядо Паун (Пуне) Колев Златков в секция Хората на Община Сливница и от статията […]

  3. […] а почетен гражданин на Сливница посмъртно бе награден Дядо Паун Колев Златков (по-известен като Дядо Пуне). Припомняме, че той е дарил […]

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!