18-03-2009 | Драгомир Ставрев |

Димитър Василев Димитров е роден на 8 януари 1927 година. Той е петото от шесте деца на бежанци от Македония. През 1946 година завършва средното си образование във Втора Софийска мъжка гимназия “Цар Борис III”, а през 1953 година завършва Висшия институт за физическа култура, специалност “туризъм-алпинизъм”.

През 1985 година, след решението за честване на вековния юбилей от Съединението и Сръбско-българската война от 1885 година, с група инструктури по туризъм и алпинизъм възстановява подофицерско дружество “Гургулят” под формата на подофицерско дружество “Гургулят – потомци” и вече като организация започва работа по изучаване на историята на Сръбско-българската война и пренасяне на събитията от онези времена върху терена. Oчертана e славната Сливнишка позиция и под ръководството на Димитър Димитров се провежда първият туристически поход-поклонение “По алеята на безсмъртието – Сливница 1885 година”. Той предизвиква изключителен интерес. В похода се включват 458 родолюбци от цялата страна, включително ученици, войници и възрастни. От тогава той се провежда ежегодно.

През 2004 година, с решение на Общински съвет – Сливница, Димитър Василев Димитров е удостоен със званието “Почетен гражданин на община Сливница”, за изключителните му заслуги за популяризиране на миналото на община Сливница.

2 коментара и връзки към “Димитър Василев Димитров”


    Връзки към тази страница

    1. […] Григоров, Димо Димов, Ангел Несторов, Георги Ненчев и Димитър Димитров и продължават близо две години. Така сливнишкото […]

    2. […] начело с почетния гражданин на Сливница Димитър Димитров, провежда ежегодно през месец ноември национален […]

    Коментирай

    Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!