21-03-2009 | Администратор |

Капитан Васил Данаджиев е български офицер и герой от Сръбско-българската война. Роден е на 1 март 1858 година в град Ески-Джумая (сега Търговище).

На 12 декември 1878 Васил Данаджиев постъпва на редовна военна служба. Той постъпва в първия випуск на новооткритото военно училище в София (сега Национален военен университет “Васил Левски”) и завършва през 1879 и на 10 май е произведен в чин подпоручик (сега Лейтенант). Служи в артилерийските паркове Разград и по-късно в артилерийската лаборатория в Русе.

На 30 август 1882г. е произведен в чин поручик (сега Старши лейтенант). През 1883г. е изпратен в Москва (Русия) на практическо обучение на артилерийската служба. На 30 август 1885г. все още в Москва е произведен в чин капитан.

Малко след това е мобилизиран и назначен за командир на 3-та батарея от 1-ви артилерийски полк. Взема участие в боевете от Сръбско-българската война през 1885г. Взема участие в Боят при Цариброд (2 ноември), Боят при Драгоман (3 ноември) и в Сливнишкото отбранително сражение (5-7 ноември).

На 5 ноември 1885 година в боя за Преславския редут край село Алдомировци, в разгара на боя (около 14.30ч.), капитан Данаджиев заедно с подпоручик Александър Папанчев загиват от един и същи вражески снаряд, улучил управляваното от тях оръдие. Капитан Васил Данаджиев е награден посмъртно с орден “За храброст” IV степен, II клас.

2 коментара и връзки към “Васил Данаджиев”


    Връзки към тази страница

    1. […] са застанали Папанчев и командира на батареята – капитан Данаджиев. И двамата умират […]

    2. […] му. Първоначално е погребан в Сливница, в общ гроб с капитан Данаджиев, загинал от друго парче от същия снаряд, но по-късно […]

    Коментирай

    Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!