25-03-2011 | Драгомир Ставрев |

Александър Христов Хаджийски е роден на 20 юли 1928 година в село Стубел, област Михайловград. Средното си образование получава в гимназия в Михайловград, а по-късно завършва Института за начални учители в град Враца. През 1969 година завършва като задочник Музикалната академия в София.

Първите стъпки в учителското поприще прави в родното си село, където работи като нередовен учител по музика. По-късно преподава в гимназиите в Михайловград, гр. Вършец, с. Арчар и гр. Димово, където преподава музика, ръководи хор, духов оркестър и участва в театрална художествена самодейност.

През септември 1963 г. е назначен за учител по музика в ПГ “Христо Смирненски” и ОУ “Кирил и Методий”, гр. Сливница. За близо три месеца Александър Хаджийски успява да създаде тригласен хор и да подготви няколко тригласни песни. Дебютът е в края на месец декември 1963 г. във Военния клуб. На сцената излизат 70 деца и изпяват великолепно песните: “Зима в гората”, “Обичам те, Родино”, “Наша песен лети и ехти”. Учители, родители и всички посетители останават във възторг от прекрасното изпълнение.

Както във всяко начинание и тук трудностите не липсвали. В началото репетициите протичали в класните стаи. По-късно хорът се премества във Военния клуб, където имало пиано, а общите репетиции се провеждали в неделя. С големи усилия и с помощта на инспектора по музика Никола Котов се обзавежда кабинет по музика, в който три пъти седмично се провеждали репетициите.

През месец май 1975 г. е открита Хорова студия “Пионер”. На тържеството присъстват зам. председателят на ОНС София Иванка Петкова, Илия Кусев – началник и Никола Котов – заместник началник на отдел “Просвета”. Целта на студията е да се обхванат повече деца, които да свирят на някакъв инструмент и да пеят в хоровите състави. Изградени са три хорови състава като репертоарът им обхващал над 200 песни.

За хор “Пионер” са композирали имена като Георги Тимев, Георги Костов, Борис Ибришимов, Парашкев Хаджиев, проф. Пенчо Стоянов, проф. Георги Димитров. Диригенти-гости на хора са били Бончо Бончев, Васил Арнаудов, Лилия Болева, Георгий Струве.

Влюбен в музиката, в прекрасната българска песен, работейки без отдих за музикалното възпитание на децата, Александър Хаджийски ги приобщава към голямото хорово изкуство. Неусетно изминават 18 години. До последните си дни той не спирал да работи. Последната му репетиция е на 23-ти новември 1981 г., на 28-ми ноември 1981 г. приключва своя жизнен път, изпълнен с много любов към българското хорово пеене.

През 2011г. с решение на Общински съвет – Сливница, Александър Христов Хаджийски посмъртно е удостоен със званието “Почетен гражданин на община Сливница”.

ЛИЧНИ НАГРАДИ НА АЛЕКСАНДЪР ХАДЖИЙСКИ:

  • Носител на Орден “Кирил и Методий” – II степен;
  • Лауреат и носител на златен медал от III и IV републикански фестивал на художествената самодейност;
  • Лауреат на сребърен медал от V републикански фестивал;
  • Носител на много дипломи и грамоти от окръжен и местен мащаб.

НАГРАДИ НА ХОР “ПИОНЕР”:

  • “Отличник” на втори репуобликански фестивал на художествената самодейност – 1966 г., гр. Ямбол;
  • Лауреат и носител на златен медал от III републикански фестивал – юни 1969 г. в гр. София;
  • Лауреат и носител на златен медал от IV републикански фестивал на художествената самодейност в гр. Пловдив – 12 май 1974 г.;
  • Лауреат и носител на сребърен медал от V републикански фестивал на художествената самодейност в гр. Бoтевград.

Източник: www.coy.hit.bg

2 коментара и връзки към “Александър Христов Хаджийски”

  1. иван says:

    Здравейте!
    Моля ВИ, ако някой притежава снимки на хор “ПИОНЕР” от 1965-1966г. да ги публикува на тази страница или да ми ги изпрати по електронната поща.
    ХИЛЯДИ БЛАГОДАРНОСТИ!


Връзки към тази страница

  1. […] Александър Христов Хаджийски – ръководител на хор “Пионер” – посмъртно; […]

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!