18-04-2011 | Драгомир Ставрев |

От ляво на дясно: прави - Jutta Distler, Zoï Doehrer; клекнали - Velizar Shumanov, Terran Doehrer

Велизар Шуманов е български акордеонист и ръководител на оркестър “Изгрев” – една от най-известните и популярни балкански групи в Северна Америка.

Роден е в град Сливница. Занимава се с музика от шестгодишна възраст, когато родителите му го записват в музикалната школа по акордеон в града. Завършва я с отличие, след което е приет в средното музикално училище в София с тромбон.

През 1990г. имигрира в Америка. Пет години по-късно се запознава с известния американски фолклорист Джон Куо, който го кани на ежегодния Балкански Фолк Фестивал в Чикаго. Там той се среща с български музиканти и изпълнители – Никола Найденов, Страхил и Атанас Ванкови, Румен Николов и Искра Кацарска, от които научава много за българската фолклорна музика.

Идеята за създаване на оркестъра се заражда през 1997г., когато Велизар се запознава със саксофониста Стефан Йорданов, който години наред е бил ръководител на фолклорния оркестър “Извор” от гр. Русе. Към тях се присъединяват и музикантите: Марин Христов – тромпет и вокал, Малина Грозданова – вокал и Цанко Цвятков – ударни. На 9-ти октомври 1998г. оркестър “Изгрев” прави своя  дебют на концерта на световно известния Ансамбъл “Филип Кутев” в Чикаго.

Репертоарът на оркестъра е много разнообразен. Изпълняват всякаква българска музика, вкючвайки стари градски песни, естрада, фолклорна музика от всички региони, кръчмарска музика, поп-фолк и друга балканска музика.

Източник: http://ide.li/, Снимка: http://www.mchaiya.com/

1 коментар към “Велизар Шуманов”

  1. румен says:

    да си бяхте направили труда да разберете ,какъв измамник беше преди да се смота за америка
    егати гордостта


Връзки към тази страница

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!